Hästar

Vad finns det att spela på hästar i Sverige?

Man kan alltid åka till någon av de 37 tävlingsarenorna för trav och galoppsport som finns i Sverige. Men tycker man om att spela på hästar utan att behöva ta sig till någon av arenorna. Så är det Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) som har monopol. Detta är det enda spelbolaget som har tillstånd för att bedriva spel på hästar i Sverige. ATG drivs utan vinstintresse och på så vis återinvesteras överskottet i hästsporten. Det går att spela på hästar genom ombud och på ATG’s hemsida, om man nu inte tar sig till tävlingarna. Där kan man spela en rad olika spel. De finns 20 olika spel att välja mellan och som vänder sig till alla olika typer av spelare. Bland dessa olika spel så varierar svårighetsgraden och utdelning. De vanligaste är att man ska hitta den/de vinnande hästarna i ett eller flera lopp. På ett år körs det nästan 9000 lopp och det körs 364 dagar om året. Utöver detta så kan man även spela VR (Virtuell Racing) där du kan spela som på vilket annat lopp som helst. Men det är inte riktigt hästar som springer och utan det är ett helt digitalt lopp som visas på skärmen. Allt är baserat på slump och även om du kan se loppet så har utgången redan slumpats fram.

Vilka spel är vanligast?

De spelformer som nästan är synonymer med hästsport i Sverige är V75 och Harry Boy. V75 är det populäraste spelet för hästsporten trav och går vanligtvis av stapeln 16:20 på lördagar. Utöver lördagar så arrangeras ca 20 V75 tävlingar på andra dagar i samband med större travevenemang under året. V75 började spelas den 30 oktober 1993. Namnet V75 berättar kortfattat vad spelet går ut på. Där V står för vinnare, 7 för antalet lopp som ska köras och 5 är antalet rätt som behövs för att ha chans till utdelning. Så målet när man spelar V75 är att hitta de sju vinnande hästarna i de sju loppen eller V75-avdelningar som de olika startlistorna heter. Man spelar V75 genom att välja ut minst en häst i alla de sju V75-loppen, då har du en rad. Men chansen att vinna när man bara spelar en häst i varje lopp är mycket begränsad. Man ska inte säga att det är omöjligt men du måste vara enormt skicklig och ha en fruktansvärd tur, för att få in ett sånt spel.

Säkra hästar

Normalt så brukar man spela med några säkra hästar, lopp där man bara väljer en häst som man tror på. Sedan väljer man ut flera hästar de övriga loppen. För varje extra häst du väljer till så multipliceras det totala beloppet som spelet kommer kosta. Så om du bara spelar en häst per lopp blir det 1x1x1x1x1x1x1 = 0.50 kr om insatsen är 50 öre. Då spelar du en rad med insatsen 0,50 kr. Men spelar du två hästar i samtliga sju lopp så blir det 2x2x2x2x2x2x2= 64 kr. Vilket betyder att du spelar 128 rader, där varje rad kostar 0,50 kr. Du väljer själv hur du vill spela, hur många hästar och hur hög din insats är. Men väljer du flera hästar i varje lopp så blir det snabbt mycket pengar även om insatsen är låg.

Harry Boy

Harry Boy är inget eget spel i sig själv. Man väljer vilket spel man vill spela och hur mycket det ska kosta sedan väljer Harry Boy ut hästarna åt dig. Detta för att göra spelandet enklare och tillgängligare för alla som vill spela på hästar. Harry Boy går att spela på en rad olika speltyper så som: V75, Grand Slam V75, V86, V65, V64, V5, V4 och V3. Utöver dessa går det även att spela med Harry Boy på Trio, Tvilling, Kombo, Dagens Dubbel och Lunch Dubbel. Utöver V75 så är V86 väldigt populärt och omsätter höga summor pengar varje vecka men även V65 och V4 lockar många spelare. Förutom de olika V-spelen så är Dagens Dubbel och Lunch Dubbel väldigt populära.

 

Hur spelar man bolagsspel på hästar, kan man köpa andelar?

Om man går till ett ATG ombud så brukar de ha färdiga bolagsspel som man kan köpa in sig i. Då har de redan valt ut hästarna och spelet är färdigt, det skiljer sig mot Harry Boy då detta inte är slumpen som tar ut hästarna. Man köper en del av det totala spelet. Hur mycket en andel kostar variera. Men bygger på bolagsspelets storlek, hur många rader och insatsen, sedan på hur många andelar det finns, minst två och max tio. Bolagsspel är nästan alltid större och dyrare än de spel som enskilda spelare gör. Då man är flera som delar på insatsen brukar detta generera att spelen blir större. Sedan delas vinsten lika mellan andelarna, detta slipper dock den enskilde spelaren som får hela vinsten själv. Genom tjänsten ATG Tillsammans kan man enkelt både gå med och skapa bolag hos ATG på deras hemsida. Sedan är det bara att bjuda in vänner och bekanta så kan enkelt spela ihop. Den administrativa biten tar ATG hand om, det som krävs av de som ska spela ihop är att de har konto hos ATG och att de finns pengar på kontot.

Hur skapar man andelar?

Du skapar enkelt andelsspel genom ATG om du är medlem. Du väljer själv spelform, pris och antal rader, När du har gjort det så kan du enkelt välja att göra det till ett andelsspel. Du väljer hur många andelar det ska vara, max tio. Sedan skickar du en inbjudan via mejl eller sms till de som du vill ska vara med. Eller så kan dela inbjudan med hjälp av en länk som du kan dela i sociala medier. Så enkelt är det att dela spänningen, upplevelsen och kostnad med andra. Om du skapar ett andelsspel så måste du själv vara med på det.