Stryktipset

Hur spelar man stryktipset?

Om man spelar hos ett ombud eller på internet så fungerar det på samma sätt. Spelar man hos ombud så hämtar man en tipslapp det står stryktipset på eller så spelar man stryktipset på nätet. Det ser nästan exakt likadant ut och matcherna är alltid de samma. Enda skillnaden är att på internet har du ingen fysisk papperslapp i handen att fylla i. Varje vecka så ska man förutse utgången av 13 olika matcher som oftast avgörs på lördagen. Oftast är matcherna hämtade från engelsk liga- eller cupfotboll men det förkommer även matcher från Sverige. Det gäller sedan att tippa oavgjort, hemma- eller bortaseger.

När man sedan spelar tipset så markerar man rutan med 1, X eller 2. Där en 1 är samma sak som hemmaseger, ett X är oavgjort och en 2 betyder bortaseger. Sedan tippar man genom att fylla i de 13 matcherna om hur de olika matcherna slutar. Är man osäker så kan man alltid välja att tippa både två och tre rutor. Tippar man två rutor så kallas detta en halvgradering och tre rutor kallas en helgardering. Markerar man fler än en ruta så ökar kostnaden då du spelar flera rader. Det billigaste och enklaste spelet man kan lägga kostar 1 krona. Det kallas en enkelrad. Då har man tippat en ruta i alla samtliga 13 matcher. Man måste tippa alla matcherna för att kunna spela stryktipset och matcherna går inte att byta ut. Skulle en match av någon anledning strykas från lappen så kommer resultatet att slumpas.

Hur kan man spela bolagsspel på stryktipset?

Spelformen bolagsspel gör det möjligt att spela ihop med andra. När man spelar som ett bolag så delar man lika på insatsen och på vinsten. Går man ihop flera på ett tips så blir ofta insatsen högre än om du spelar ensam. Detta gör att man spelar med fler garderingar som gör att spelet innehåller fler rader viket gör att möjligheten att vinna blir större. Spelar man hos ombud så säljer de färdiga bolagsspel där du köper en andel av spelet. Men man kan skapa egna bolag genom Svenska Spel hemsida. Där kan man ganska enkelt bjuda in sina vänner och starta sitt eget bolag. Sedan kan man enkelt göra egna bolagsspel i en rad olika spel.

Finns det system man kan spela?

Ja, det kan man göra. Det finns tre olika system och varje system spelas utifrån hur många hel- och halvgarderingar man vill ha med. Systemen kallas M-, R- och U-system. På den vanliga stryktipskupongen finns det 27 M-system och 5 R-system att välja mellan. Men på de speciella system-kupongerna finns 24 R-system och 25 U-system. Spelar man på nätet finns det ytterligare några fler system tillgängliga. För att enklast förstå systemen ska man tänka i enkelrader. När man spelar halv- och helgarderingar så motsvarar det flera olika enkelrader. Men man slår ihop dem på en kupong.

Olika system

M-systemet – Matematiskt system består i praktiken av flera enkelrader. Det går att spela 2–9 216 rader. I det matematiska systemet väljer du hur många halv- och helgarderingar du vill spela. Ju fler du väljer ju större blir systemet och ju högre kommer insatsen att bli. M-systemet skiljer sig från de andra systemen då du automatiskt får dina helgarderingar rättade. Spelar du helgardering så kommer den matchen ge rätt. Så är inte fallet vid reducerade system. Här väljer du dina hel- och halvgarderingar och sedan får du betala för alla rader du ar valt.

Reducerat

R-system – Reducerat system är ett reducerat M-system. Det innebär att du inte spelar lika många rader som i ett M-system. Vilket i sin tur gör att vinstchansen blir lägre men också att insatsen blir betydligt lägre. Om du spelar ett M-system med fyra helgarderingar så kostar 81 kr vilket innebär att du spelar 81 rader. Genom att spela som ett R-system så spelar man inte alla dessa 81 rader utan man spelar bara 9 av dessa rader. Dessa 9 rader kallas för nyckelrader. I R-systemet så är du garanterad minst tre rätt av de fyra helgarderingarna. Så har du nio rätt bland de övriga matcherna så får du minst 12 rätt.

Utgångsrad

U-system – Är ett reducerat system med utgångsrad där av U-system. Men till skillnad från R-systemet så har du möjlighet att påverka hur nyckelraderna ser ut. Man väljer själv sina utgångstecken på de garderade matcherna. Vilket gör att spelaren egna skicklighet har större inverkan på resultat i ett U-system än i ett vanligt R-system. Därför väljer många att spela reducerat system med utgångsrad.